2 Aralık 2015 Çarşamba

Underground Overground Nedir?



Underground Overground Nedir?



            Bu ikiliyi bir maraton olarak düşünebiliriz. Undergrounda uzun ve zahmetli bir yol dersek ulaşılacak en son nokta overground olur.

             Underground herşeyin başladığı yerdir. Rapçimiz bir şarkı dinlemiştir. O şarkıyla rape bağlanmıştır ve "Bunu ben de yapmalıyım!" demiştir. Fakat elinde hiç imkan yoktur. İşte bu tarz imkansızlıklar içinde rap yapmaya çalışan mcleri barındıran, bandrolsüz albümlerin döndüğü rap piyasasına underground diyoruz.
Küfürlü ve sert şarkılar içerir; kitlesi az çok bellidir ve pek az kişinin bu şarkılardan haberi vardır çünkü buradaki mclerin çoğunlukla finansal yönden reklam yapma imkanları yoktur. Bu yüzden de tanınma yolları ambalajdan ziyade ürünün içerik kalitesidir yani yazdıkları kaliteli sözler ve freestyle başarıları yeraltı mclerinin asansörüdür.

            Underground mclere örnek vermek gerekirse:

            
-Hayki
            -Âllame
            -Joker
            -No.1
            -Hidra
            -Ais Ezhel
            -Şiirbaz
            -Tankurt Manas

            Bu mcler örnek olarak gösterilebilir.

            Overground ise rapin legal halidir. Küfürsüzdür, uygunsuz içerik barındırmaz, halk tarafından kabul gören mclerin yükselerek bandrollü albüm yapabilecek duruma gelip yaptığı yasal albümler bu koldadır. Overground mcler, tıpkı diğer popüler şarkıcılar gibi büyük konserler verirler, tv programlarına çıkarlar. Artık gerçek manada profesyonel prodüksiyon ve kliplere sahiptirler. Parayla değil de hak yemeden kendi emekleriyle bu konuma gelen mcler underground camiası tarafından saygı kazanmış kişiler haline gelirler.

            Overgorund mclerden bazılarını:

            -Ceza
            -Sansar Salvo
            -Killa Hakan
            -Sagopa Kajmer


            Şeklinde sıralayabiliriz. Sizin de eklemek istediğiniz mcler varsa yoruma ekleyebilirsiniz raple kalın siyahi kardeşlerim.

1 yorum:

  1. No.1 ilk şarkılarını çaldığı mikrofonla yaptı bunu şarkılarında da görebilirsiniz. Undergraund'ın temeli ve bi nevi abisi diyebileceğimiz bir kişi. Şahsen ben overgraundu desteklemiyorum ve karşıyım. Bunun sebebi "oww undergraund ow illegal" diyen ergenler değilde rapin yapısı ve tarihi ile alakalı. Zaten rap bi direnişin sonucu. İlk olarak siyahiler tarafından yapıldı. Onlar yokluk içinde seslerini duyurmaya çalıştı. Ondan sonra bi iki paralı mal geldi ve bu güzel sanatı taklit etmeye başladı ve gerçek rap günümüzade malesef yavaş yavaş ölüyor.

    YanıtlaSil